Tura 158 - Część 3
Wojna z Gandhim zbliża się wielkimi krokami. Trzeba tylko stworzyć małą armię. Plan jest taki, aby powstały jednostki Piechoty Liniowej. W tej chwili mamy 2 bardzo dobrze wyszkolone jednostki Ciężkiej Piechoty.
Wymyślając Nacjonalizm za 11 tur (zakładam wypowiedzenie wojny przez casus beli - wojna formalna, bo innej opcji nie mam) będą możliwe Korpusy. Z moich dwóch jednostek stworzę 2 Korpus elitarne i poza tym jeden korpus "żółtodziobów". Chcąc to uzyskać musze wybudować 4 jednostki Arkabuzerów (boost do Części Zamiennych i tym samym Piechoty). Wszystkie jednostki będę musiał upgradować do Piechoty Liniowej za dużo pieniędzy (razem z karta doktryny), które trzeba będzie zarobić. Tak, że armia atakująca Indie będzie składała sie z następujących jednostek:
- Korpus Piechota Liniowa - Weteran
- Korpus Piechota Liniowa - Weteran
- Korpus Piechota Liniowa - Podstawka
Teraz obliczymy jaką siłą będziemy dysponować. Piechota Liniowa posiada podstawową siłę 65, do tego dojdzie +10 z korpusu i +3 za poziom dostępu (szpieg). W sumie Podstawowy Korpus Liniowy będzie miał 78 siły walki w zwarciu. Będziemy korzystać z właściwości Akadu i będziemy ignorować mury. Korpusy weterana będą miały dodatkowo +7 do siły ataku w zwarciu i jeżeli walczą w dzielnicy dodatkowe +10. Nie wiem tylko czy to działa, gdy atakuje się obce miasta.
Jeżeli tak, to Weteran Korpusu Piechoty Liniowej, gdyby stał na polu akwedukt obok Delhi miałby siłę ... 95! @ziemniak jeżeli wiesz jak to działa to daj znać. (Komentarz po walce, +7 nie działa na miasta, +10 działa na miasta)
Delhi ma w tej chwili siłę miasta w wysokości 61 i jeszcze mury starożytne. Mam nadzieję, że lepszych murów nie postawią. Pytanie jest tylko w jaki sposób Delhi ma 61 siły obrony garnizonu, jak oni żadnego garnizonu nie posiadają? W tabelce widać dokładnie, że siła Hindusów jest równa zero. To jest bardzo dziwne, może jakiś bug w grze. @ziemniak masz ty jakieś wyjaśnienie tego?
Licząc siłę garnizonu w Dehli można powiedzieć, że:
- starożytne mury obronne +2
Podliczając to wszystko oprócz jednostki wychodzi +15 siły obrony. Z tego wynika, że w środku jest jednostka o sile 46, czyli cos w rodzaju ciężkiej piechoty, której zgodnie z tabelką nie ma
Na podstawie powyższych danych
wojna powinna zostać wypowiedziana za 12 tur, czyli w
turze 170. Do tego czasu mamy czas na wybudowanie i upgradowanie jednostek.
Teraz jak to wykonamy. Po pierwsze trzeba będzie zmienić ustrój na teokrację, gdyż republika kupiecka ma 2 doktryny dyplomatyczne, których nie potrzebujemy. Poza tym mamy w miarę dużo punktów wiary, które można zamienić na robotników. Teokracja zmniejsza koszt zakupów za wiarę o 15%.

- 20210522132311_1.jpg (545.95 KiB) Przejrzano 12495 razy
Następnie zostaną wybrane następujące doktryny:

- 20210522142226_1.jpg (553.64 KiB) Przejrzano 12495 razy
W Łodzi, Krakowie (2x) i Wrocławiu budowane są Arakbuzerzy. Będzie dobrze
W Umgungu... budowane jest Zakazane Miasto. 39 tur do końca. Ale mam nadzieję, że uda się zmniejszyć ten czas.